Súčasťou kostolného areálu priamo v centrálnej exteriérovej časti zadnej časti kostola bola pribudovaná ku kostolu v druhej časti 19. storočia Lurdská jaskyňa so sochou Panny Márie Lurdskej a sv. Bernadety (sochy boli obnovené v r. 2020). Pod týmito sochami sa nachádza poľný oltár, na ktorom sa príležitostne slúžia sv. omše počas mariánskej púte.

Vedľa ľavého bočného vchodu farského kostola sa nachádza socha sv. Antona Paduánskeho (obnovená v rokoch 2020-2021), ktorá pôvodne sa nachádzala na Zelenom/Malom rínku.
Za kostolom v rohu kostolného areálu je umiestnená socha sv. Vendelína (na fotke a obnovená v r. 2020), patróna pastierov. Nachádzala sa pôvodne v dnešnej časti Topoľčian, ktoré sa prezývajú "Benátky". Tam totižto boli kedysi pasienky, kde sa z mesta sústredila hydina a dobytok na pastvu. A socha sv. Vendelína tam slúžila na ochranu pastierov. Keďže lokalita bola často zaplavovaná vtedy ešte neregulovanou riekou Nitra, tak nazvali ľudia túto časť ako "Benátky".

Kamenné plastiky sôch na stĺpoch umiestnené v rohoch hlavného námestia M. R. Štefánika v Topoľčanoch, ktoré sa nachádzajú v rohoch námestia sú: sv. Ján Nepomucký (v blízkosti mestského úradu), súsošie Najsvätejšej Trojice (pred farským úradom), sv. Florián - patrón mesta (umiestnený pri fontáne) a socha Nepoškvrnenej Panny Márie (umiestnená pred kostolom). Postavené boli zväčša v 18. storočí.

Z kanonickej (cirkevnej) vizitácie z r. 1780 farnosti Topoľčany sa dozvedáme:
Kamenný kríž pred vstupom do kostola je dar od mešťana Jána Púčika.
Na kvadratickom kamennom podstavci sa nachádza kamenná socha Najsvätejšej Trojice oproti fare od mešťana Ondreja Baštáka a bola vztýčená za pôsobnosti farára Michala Tarhaja.
Zmienka o soche sv. Jána Nepomuckého a zmienka o soche Nepoškvenenej Panny Márie, ktorá je dar mesta Topoľčany.
Socha sv. Floriána bola venovaná mešťanmi Topoľčian.
Zmienka o soche sv. Antona Paduánskeho (pôvodne osadená na Malom námestí – oproti Modráku, za synagógou),
ktorá bola vztýčená za pomoci Michala Krštenianskeho, Vavrinca Kropa a Michala Kaproncaja.

Kanonická vizitácie z r. 1841 farnosti Topoľčany dokumentuje podrobnejšie.
Socha Najsvätejšej Trojice (oproti fary), bola renovovaná v roku 1824, na ktorej renováciu prispel zeman František Petrikovič .
Okrem spomínanej sochy sa spomína na cintoríne v areáli kostola socha sv. Kríža (sv. Kríž) od Jozefa Farského (autora) z fundácie 50 zlatých mešťana Františka Reichla.

Kaplnka Panny Márie Karmelskej na Krušovskej ulici bola postavená v barokovom slohu v roku 1750. A slúžila prevažne na smútočné obrady pri rozlúčke so zosnulými. V jej okolí sa pôvodne nachádzal cintorín. Z tohto dôvodu ľudia zvyknú nazývať túto lokalitu pomenovaním "smrťka".

Kaplnka v kaštieli v Tovarníkoch: Kaštieľ v Tovarníkoch dali postaviť v rokoch 1600-1610 Beréniovci. V severozápadnom krídle renesančného kaštieľa bola v roku 1686 zriadená kaplnka Karmelskej Panny Márie. Pri požiari v roku 1945 bol interiér kaplnky úplne zničený.

ZDROJE:
Malý ,V. : Matka Cirkvi Blahoslavená Panna Mária. Bratislava: Vesna, 1990.
Rímsko-katolícky úrad Topoľčany: Dejiny pútnického miesta Topoľčany. Bratislava: NOVUM, 1991.


Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup