Profesor filozofie stál pred svojou triedou a na stole pred sebou mal niekoľko predmetov.

Keď začala hodina, vzal bez slova veľkú prázdnu fľašu na zaváranie a začal ju plniť veľkými kameňmi. Keď ju naplnil, spýtal sa študentov, či je už plná. Študenti súhlasili, že áno. Na to vzal profesor balíček s menšími kamienkami a vysypal ich do fľaše. Trochu ňou potriasol a kamienky vyplnili medzery medzi veľkými kameňmi. Potom sa znovu opýtal študentov, či je už fľaša plná. Tí so smiechom súhlasili. Teraz vzal profesor krabicu s pieskom, vysypal piesok do fľaše a piesok samozrejme vyplnil i tie najmenšie medzery.
"A teraz si predstavte," - povedal profesor, - "že to je váš život. Kamene sú tie podstatné veci: Vaša rodina, Váš partner, Vaše zdravie, Vaše deti - skrátka veci, ktoré, keď všetko ostatné stratíte, stále dokážu naplniť Váš život. Menšie kamene sú ostatné veci, ktoré tiež stoja za povšimnutie: vaša práca, váš dom, vaše auto. A piesok, to sú všetky ostatné maličkosti."
"Keď naplníte fľašu najprv pieskom, nezostane vám žiadne miesto pre kamene. A takisto je to v živote. Ak vynaložíte všetku energiu na maličkosti, nebudete mať priestor pre dôležitejšie veci. Venujte pozornosť veciam, ktoré sú dôležité pre vaše šťastie. Hrajte sa so svojimi deťmi, nájdite si čas aj na zdravotnú prehliadku, choďte si so svojím partnerom zatancovať. Vždy vám ostane čas na prácu, na upratanie domu alebo usporiadanie party. Starajte sa predovšetkým o veci, ktoré naozaj majú význam.
Stanovte si svoj rebríček priorít. Zvyšok je len piesok."

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup