Krv sv. Januária, svätého patróna Neapola,zázračne skvapalnela v prítomnosti pápeža Františka, zázrak sa v prítomnosti pápeža stal po prvý raz od r. 1848.

"Jeho krv spoly skvapalnela," povedal arcibiskup Neapola, kardinál Crescenzio Sepe, povedal v závere pápežovho príhovoru diocéznemu kňazovi a rehoľníkom v mestskej katedrále. "Je to znak, že sv. Januárius miluje pápeža, ktorý je Neapolčanom ako my."

Pápež František okamžite a s ľahkosťou odpovedal: "Arcibiskup povedal, že krv je spoly skvapalnená. Znamená to, že nás svätec má rád len tak spoly. Musíme sa všetci trochu zmeniť, aby nás mal radšej."

Dnešný zázrak pozná iba jedného predchodcu. Je to po prvý raz, čo krv sv. Januária skvapalnela v prítomnosti pápeža od r. 1848, kedy sa rovnaká vec stala v prítomnosti pápeža Pia IX.

Pius IX. v histórii Katolíckej cirkvi figuruje ako pápež najdlhšieho pontifikátu (31 rokov). Zvolal Prvý vatikánsky koncil, ktorý nariadil neomylnosť pápeža; definoval dogmu Nepoškvrneného počatia Požehnanej Panny Márie, ktorá znamenala, že Mária bola počatá bez dedičného hriechu; a bol posledným pápežom, ktorý vládol pápežským štátom predtým, než podľahli v r. 1870 talianskej armáde.

Na úteku pred nepokojmi v r. 1848 bol pápež Pius IX. zachránený loďou vyslanou Františkom II. z Bourbonu, ktorý ho vzal do kráľovského paláca v Portici. Pápež vyjadril svoju túžbu ísť do neapolskej katedrály. A práve tam sa v jeho prítomnosti stal zázrak s krvou sv. Januária.

Ako gesto vďaky a na znak úcty voči svätcovi daroval pápež zlatý kalich do Pokladu sv. Januária. Kalich dnes patrí medzi "Desať divov Pokladu sv. Januária". Keď dnes kardinál Sepe oznámil zázrak, ľudia v priľahlých uliciach začali volať s neapolskou vášňou: "Je to zázrak, je to zázrak!"

Zázračné skvapalnenie relikvie sa len zriedka stalo inokedy než v "kanonizačnom" dátume. Sušená krv sv. Januária, ktorá je uchovávaná v dvoch sklených ampulkách v neapolskej katedrále, tradične skvapalnie trikrát do roka: na sviatok svätca 19. septembra; 16. decembra, v deň erupcie sopky Vezuv v r. 1631, o ktorej sa tvrdí, že bola zastavená na svätcov príhovor; a v sobotu pred prvou nedeľou v máji.

Sv. Januárius bol neapolským biskupom a je svätcom a mučeníkom Rímskokatolíckej i Východnej pravoslávnej cirkvi. Historické zdroje uvádzajú, že bol umučený v r. 305 počas Diokleciánovho prenasledovania.

Podľa legendy bola krv sv. Januária zachránená ženou menom Eusebia ihneď po jeho smrti. Uchovávanie krvi na relikvie bolo bežné počas prenasledovania raných kresťanov, ktorí si namáčali kúsky látok v krvi mučeníkov alebo, ak to bolo možné, priamo ju zbierali do fľaštičiek, ktoré plnili úlohu náboženských predmetov. V katakombách boli tieto fľaštičky pochovávané spolu s mŕtvymi. Ich objavenie indikovalo, že človek zomrel ako mučeník.

( Prevzaté a upravené z www.cestaplus.sk , viac  tu )
"Jeho krv spoly skvapalnela," povedal arcibiskup Neapola, kardinál Crescenzio Sepe, povedal v závere pápežovho príhovoru diocéznemu kňazovi a rehoľníkom v mestskej katedrále. "Je to znak, že sv. Januárius miluje pápeža, ktorý je Neapolčanom ako my." Pápež František okamžite a s ľahkosťou odpovedal: "Arcibiskup povedal, že krv je spoly skvapalnená. Znamená to, že nás svätec má rád len tak spoly. Musíme sa všetci trochu zmeniť, aby nás mal radšej." Dnešný zázrak pozná iba jedného predchodcu. Je to po prvý raz, čo krv sv. Januária skvapalnela v prítomnosti pápeža od r. 1848, kedy sa rovnaká vec stala v prítomnosti pápeža Pia IX. Pius IX. v histórii Katolíckej cirkvi figuruje ako pápež najdlhšieho pontifikátu (31 rokov). Zvolal Prvý vatikánsky koncil, ktorý nariadil neomylnosť pápeža; definoval dogmu Nepoškvrneného počatia Požehnanej Panny Márie, ktorá znamenala, že Mária bola počatá bez dedičného hriechu; a bol posledným pápežom, ktorý vládol pápežským štátom predtým, než podľahli v r. 1870 talianskej armáde. Na úteku pred nepokojmi v r. 1848 bol pápež Pius IX. zachránený loďou vyslanou Františkom II. z Bourbonu, ktorý ho vzal do kráľovského paláca v Portici. Pápež vyjadril svoju túžbu ísť do neapolskej katedrály. A práve tam sa v jeho prítomnosti stal zázrak s krvou sv. Januária. Ako gesto vďaky a na znak úcty voči svätcovi daroval pápež zlatý kalich do Pokladu sv. Januária. Kalich dnes patrí medzi "Desať divov Pokladu sv. Januária". Keď dnes kardinál Sepe oznámil zázrak, ľudia v priľahlých uliciach začali volať s neapolskou vášňou: "Je to zázrak, je to zázrak!" Zázračné skvapalnenie relikvie sa len zriedka stalo inokedy než v "kanonizačnom" dátume. Sušená krv sv. Januária, ktorá je uchovávaná v dvoch sklených ampulkách v neapolskej katedrále, tradične skvapalnie trikrát do roka: na sviatok svätca 19. septembra; 16. decembra, v deň erupcie sopky Vezuv v r. 1631, o ktorej sa tvrdí, že bola zastavená na svätcov príhovor; a v sobotu pred prvou nedeľou v máji. Sv. Januárius bol neapolským biskupom a je svätcom a mučeníkom Rímskokatolíckej i Východnej pravoslávnej cirkvi. Historické zdroje uvádzajú, že bol umučený v r. 305 počas Diokleciánovho prenasledovania. Podľa legendy bola krv sv. Januária zachránená ženou menom Eusebia ihneď po jeho smrti. Uchovávanie krvi na relikvie bolo bežné počas prenasledovania raných kresťanov, ktorí si namáčali kúsky látok v krvi mučeníkov alebo, ak to bolo možné, priamo ju zbierali do fľaštičiek, ktoré plnili úlohu náboženských predmetov. V katakombách boli tieto fľaštičky pochovávané spolu s mŕtvymi. Ich objavenie indikovalo, že človek zomrel ako mučeník.

© Copyright www.cestaplus.sk
Viac na: http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/zazrak-v-pritomnosti-papeza-frantiska

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup