Dnešné blahorečenie Jána Pavla II. vo Vatikáne bolo udalosťou storočia, ktorá sa hlboko zapísala do sŕdc miliónov veriacich na celom svete. „Ján Pavol II. je blahoslavený!“ Tieto slová pápeža Benedikta XVI., ktoré zazneli počas jeho dnešnej homílie, vyvolali silný a dlhý potlesk. Blahorečenie bolo dôvodom, pre ktorý pricestovali do Ríma státisíce veriacich z celého sveta, ktorí neváhali stráviť celú noc na nohách, len aby mali účasť na tejto historickej udalosti. Už o druhej hodine ráno bolo v priľahlých uliciach Vatikánu také množstvo ľudí, že sa usporiadatelia rozhodli sprístupniť uzavreté priestory o 3 hodiny skôr. Sledovať nadšenie a nesmiernu radosť, ktorá napriek únave dominovala medzi prítomnými, bolo zážitkom, na ktorý sa nedá zabudnúť.

Už od deviatej hodiny sa spevom, modlitbami a čítaním poézie Karola Wojtyłu začala moderovaná príprava na slávnostnú liturgiu. Liturgický sprievod vyšiel o desiatej hodine z Bronzovej brány a prešiel centrálnou uličkou Svätopeterského námestia. Benedikt XVI. sa v otvorenom papamobile – žehnajúc veriacich – pomaly blížil k hlavnému oltáru. Beatifikačný obrad sa uskutočnil hneď na začiatku svätej omše po úvodných obradoch. Kardinál Agostino Vallini, generálny vikár Svätého Otca pre Rímsku diecézu, prečítal životopis Jána Pavla II. a potom Svätý Otec predniesol beatifikačnú formulu.
Na centrálnom balkóne na priečelí Baziliky sv. Petra bola vzápätí odhalená drapéria veľkých rozmerov s fotografiou nového blahoslaveného. Táto fotografia Jána Pavla II. je z roku 1995. Na osobitný podstavec bol prinesený relikviár v podobe olivovej ratolesti s ampulkou krvi nového blahoslaveného. Priniesla ho tam sestra Mária Simon Pierreová, ktorá bola zázračne uzdravená práve na príhovor poľského pápeža. Bohoslužba potom pokračovala slávnostným spevom Glória. Po čítaniach, žalme a evanjeliu, ktoré odzneli v rôznych rečiach, nasledovala homília pápeža Benedikta XVI..
Dnešná nezabudnuteľná slávnosť skončila pozdravmi v rôznych jazykoch, poďakovaním, modlitbou Raduj sa nebies Kráľovná a záverečným apoštolským požehnaním Benedikta XVI. Svätý otec sa následne odobral do Baziliky sv. Petra a v tichej modlitbe zotrval niekoľko minút pred rakvou nového blahoslaveného

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup