Vatikán (21. februára, RV) - Benedikt XVI. sa pred modlitbou Anjel Pána prihovoril veriacim týmito slovami:

Drahí bratia a sestry,
minulú stredu sme kajúcim obradom udelenia popola začali pôst, obdobie duchovnej obnovy, ktorým sa pripravuje každoročné slávenie Veľkej noci. Čo však znamená vykročiť na cestu Pôstneho obdobia? Objasňuje to evanjelium tejto Prvej pôstnej nedele, ktoré hovorí o pokúšaní Ježiša na púšti. Evanjelista Lukáš rozpráva, ako sa Ježiš po prijatí krstu od Jána „vrátil od Jordánu plný Ducha Svätého. Duch ho vodil štyridsať dní po púšti a diabol ho pokúšal“ (Lk 4, 1 - 2).
Je zrejmé, že tieto pokušenia neboli nešťastím na Ježišovej ceste, ale dôsledkom jeho rozhodnutia nasledovať poslanie, ktoré mu dal Otec, žiť až do konca ako milovaný Syn, ktorý úplne dôveruje Otcovi. Kristus prišiel na svet, aby nás oslobodil od hriechu a od mámivého pokušenia plánovať svoj život bez Boha. Neurobil to hlasnými proklamáciami, ale osobným bojom s pokušiteľom, až na kríž. Tento príklad platí pre všetkých: svet sa stane lepším, ak začneme s Božou milosťou meniť to, čo v našom živote nie je v poriadku.
Prvé z troch pokušení, ktoré satan predkladá Ježišovi, sa zakladá na hlade, čiže na materiálnej potrebe: „Ak si Boží Syn, povedz tomuto kameňu, aby sa stal chlebom.“ Ježiš však odpovedá: „Nielen z chleba žije človek“ (porov. Lk 4, 3 - 4; porov. Dt 8, 3).
Potom diabol predstavuje Ježišovi všetky kráľovstvá sveta a hovorí: všetko bude tvoje, ak padneš na zem a budeš sa mi klaňať. Je to klamstvo moci, ktoré Ježiš odhalí a odpovie: „Pánovi, svojmu Bohu sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť“ (porov. Lk 4, 5 - 8).
Nakoniec pokušiteľ navrhuje Ježišovi urobiť veľkolepý zázrak: hodiť sa z vysokého chrámového múru a dať sa zachrániť anjelmi, a tak by v neho všetci uverili. Ježiš však odpovie: „Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha“ (porov. Lk 4, 9 - 12; Dt 6, 16).
Ježiš sa ustavične odvoláva na Sväté písmo a spomedzi ľudských kritérií vyzdvihuje jediné autentické kritérium: poslušnosť Božej vôli. Aj toto je pre nás podstatné poučenie: ak nosíme vo svojom duchu i vo svojom srdci Božie slovo, ak vstúpi do nášho života, budeme schopní odraziť všetky druhy pokušiteľovho klamstva. Okrem toho sa z celého príbehu vynára jasný obraz Krista ako nového Adama, Božieho Syna, pokorného a poslušného Otcovi, na rozdiel od Adama a Evy, ktorí sa v záhrade Edenu poddali vábeniu zlého ducha.
Pôst je akoby dlhým „duchovným cvičením“, v priebehu ktorého sa treba vrátiť k sebe samým a počúvať Božie slovo, aby sme zvíťazili nad pokušeniami Zlého. Je časom veľkého duchovného úsilia, aby sme žili s Ježišom, aby sme žili nie v pýche a namyslenosti, ale používali zbrane viery, ktorými sú modlitba, počúvanie Božieho slova a pokánie. Takto môžeme dospieť k sláveniu Veľkej noci v pravde, pripravení obnoviť naše krstné sľuby.
Nech nám pomôže Panna Mária, aby sme pod vedením Ducha Svätého prežili tento čas milosti radostne a plodne. Nech oroduje osobitne za mňa a mojich spolupracovníkov z rímskej kúrie, s ktorými dnes večer začíname duchovné cvičenia.




( TK KBS, RV pd; pz )

Evanjelium - Prvá pôstna nedeľa.



Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup