Vatikán (24. januára 2010, RV) Benedikt XVI. sa pred modlitbou Anjel Pána prihovoril veriacim týmito slovami:

 Drahí bratia a sestry, 
medzi biblickými čítaniami dnešnej liturgie je veľmi známy text Prvého listu Korinťanom, v ktorom sv. Pavol prirovnáva Cirkev k ľudskému telu. Apoštol Pavol píše: „Lebo ako je jedno telo a má mnoho údov, ale všetky údy tela sú jedno telo, hoci je ich mnoho, tak aj Kristus. Veď my všetci, či Židia alebo Gréci, či otroci alebo slobodní, boli sme v jednom Duchu pokrstení v jedno telo. A všetci sme boli napojení jedným Duchom“ (1 Kor 12, 12 - 13). 
Pavol chápe Cirkev ako telo, kde hlavou je Kristus, s ktorým tvorí jednotu. Chce nám tak odovzdať myšlienku jednoty v mnohosti chariziem, ktoré sú darom Ducha Svätého. Vďaka nim sa Cirkev prezentuje nie ako uniformný, ale ako bohatý a životaschopný organizmus, ako plod jediného Ducha. Tento Duch vedie všetkých k hlbokej jednote. Prijíma rozdielnosti bez toho, aby ich odstránil, a vytvára medzi nimi harmóniu. Cirkev je predĺžením prítomnosti zmŕtvychvstalého Pána v dejinách, osobitne prostredníctvom sviatostí, Božieho slova, chariziem a rozdeľovaním služieb v spoločenstve. Práve preto v Kristovi a v Duchu je Cirkev jedna a svätá. Predstavuje vnútorné spoločenstvo, ktoré presahuje ľudské schopnosti a podporuje ich.
S potešením zdôrazňujem toto hľadisko, keďže práve prežívame Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov, ktorý sa skončí zajtra, na sviatok Obrátenia svätého Pavla. Už tradične budem v tento deň v popoludňajších hodinách celebrovať vešpery v Bazilike sv. Pavla za hradbami, za účasti zástupcov iných cirkví a cirkevných komunít žijúcich v Ríme. Budeme prosiť Boha o dar plnej jednoty medzi všetkými Kristovými učeníkmi a podľa tohtoročnej témy (Lk 24, 48) zvlášť obnovme úsilie byť spoločne svedkami ukrižovaného a zmŕtvychvstalého Pána. 
Ohlasovanie evanjelia robí hodnovernejším a efektívnejším spoločenstvo kresťanov, ako potvrdil sám Ježiš, keď sa modlil k Otcovi v predvečer svojej smrti: „Aby všetci boli jedno... aby svet uveril“ (Jn 17, 21).
Nakoniec, drahí priatelia, by som chcel pripomenúť postavu Františka Saleského, ktorého liturgická spomienka pripadá na 24. január. Narodil sa v Savojsku v roku 1567. Študoval právo v Padove i Paríži a volaný Pánom sa stal kňazom. Jeho kázne a duchovná formácia veriacich prinášali veľké ovocie. Zdôrazňoval, že všetci sú povolaní k svätosti a každý - ako hovorí sv. Pavol vo svojom prirovnaní k telu – má v Cirkvi svoje miesto. Svätý František Saleský je patrónom žurnalistov a katolíckej tlače. Do jeho duchovnej starostlivosti zverujem Posolstvo k Svetovému dňu spoločenských komunikačných prostriedkov, ktoré každý rok podpisujem pri tejto príležitosti a ktoré bolo včera prezentované vo Vatikáne.
Nech nám Panna Mária, Matka Cirkvi, pomôže ustavične napredovať v budovaní spoločenstva, aby sme boli svedectvom krásy jednoty v spoločenstve s Otcom i Synom i Duchom Svätým.




( TK KBS, RV pd; pz )

Evanjelium - Tretia nedeľa v Cezročnom období.

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup