Kto sú vlastne traja králi? Podľa legiend to boli mudrci, neskôr považovaní za svätcov z ďalekého Východu. Podľa historických predpokladov boli prvými pohanmi, ktorí uverili v Ježiša, v jediného Spasiteľa ľudstva. K Ježišovi ich viedla žiarivá Betlehemská hviezda a viera v jediného Božieho Syna, ktorá sa zastavila nad malou betlehemskou maštaľou, kde sa narodil malý Ježiško. Mudrci mu vzdali poklonu a darovali dary: zlato, kadidlo a myrhu.

Kto sú vlastne traja králi? Podľa legiend to boli mudrci a neskôr boli považovaní za svätcov z ďalekého Východu. Podľa historických predpokladov boli prvými pohanmi, ktorí uverili v Ježiša, v jediného Spasiteľa ľudstva. K Ježišovi ich viedla žiarivá Betlehemská hviezda a viera v jediného Božieho Syna, ktorá sa zastavila nad malou betlehemskou maštaľou, kde sa narodil malý Ježiško. Mudrci mu vzdali poklonu a darovali dary: zlato, kadidlo a myrhu.

Myrha bola kedysi veľmi drahá, mala hodnotu zlata. Vzťahuje sa na ňu veľmi veľa historických vysvetlení. Je symbolom Zeme a moslimovia veria, že myrha pochádza z Mekky a preto je svätá. V kresťanstve môžeme veľmi často s myrhou vidieť Máriu Magdalénu. Často sa používa aj ako prísada ku kadidlu.

V súčasnosti sa na mnohých miestach sveta, ale i Slovenska zachovávajú zvyky vzťahujúce sa na príchod Troch kráľov. Vianocami naladené príbytky navštevujú prevlečení chlapci, kňaz a miništranti. Do príbytkov prinášajú veselosť, ale i posolstvo narodenia Pána. Tradičným zvykom býva, keď kňaz napíše na dvere výraz v tvare C+M+B, čo znamená Christus mansionem benedicat - Boh nech žehná tento dom. Sprievodní koledníci spestrujú svoj príchod scénkou o Troch kráľoch a sviatočnými piesňami.

 (ez) 

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup