V piatok 18. februára 2022 bola na Starom cintoríne v Topoľčanoch inštalovaná obnovená socha Piety – Sedembolestnej Panny Márie, ktorá má svoje umiestnenie v novodobej tamojšej kaplnke. Pôvodom je to jedna zo štyroch prícestných kaplniek topoľčianskeho chotára, ktoré v polovici 17. storočia dala postaviť grófka Katarína Pálfiová z vďaky za záchranu svojho manžela palatína Žigmunda Forgáča. Kedysi táto kaplnka stála pri Strednej zdravotníckej škole sv. Vincenta de Paul v Topoľčanoch (ul. 17. novembra), kde sa v tejto lokalite nachádzal kedysi taktiež pôvodný starý cintorín. V novodobej histórii však táto kaplnka bola rozobraná a nanovo bola zbudovaná v zadnej časti Starého cintorína.

       


        Samotná socha Sedembolestnej patrí s veľkou pravdepodobnosťou do dielne a štýlu trnavského sochára Víta Stadlera. V septembri 2019 naša Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany uzatvorila písomnú zmluvu s Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave, ktorej obsahom bol harmonogram a spôsob reštaurovania a opráv poškodených častí predmetnej sochy, pričom za túto renováciu sochy sme postupne uhradili sumu 2430,- €.

        Tieto práce boli uskutočnené pod odborným vedením doc. Mgr. art. Jany Karpjakovej Balážikovej a jej diplomantky Mgr. art. Heleny Horváthovej. Boli použité najnovšie metodologické postupy umeleckého reštaurovania. A uskutočnil sa aj sondážny výskum (vrátane CT-čka sochy), ktorý potvrdil, že na soche sa v minulosti uskutočnilo šesť premalieb. Tieto postupy a práce si vyžiadali svoj čas, do ktorého zasiahla tiež pandémia Covid-19. Tá rovnako spôsobila dištančné vyučovanie v niektorých obdobiach uplynulých dvoch akademických rokoch. Ak sa však dá dištančne vyučovať, socha sa nedá dištančne renovovať! Sme však momentálne veľmi radi, že sa Pieta opätovne vrátila na svoje predošlé miesto, a že nadobudla zreštaurovaním svoju starobylú krásu a autentickú dôstojnosť.

        Naša Farnosť Topoľčany vyjadruje úprimné a vrúcne poďakovanie Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave za realizáciu týchto renovačných prác; Pamiatkovému úradu za pomoc a koordináciu potrebných povolení; miestnym veriacim – ktorí sa o zmienenú kaplnku a sochu starajú – za ich dlhoročnú nezištnú a obetavú starostlivosť; ako i všetkým štedrým dobrodincom za finančnú podporu pri úhrade tohto projektu renovácie Piety. Momentálne s prejavom vďačnosti zopíname naše ruky k modlitbe a vrúcne prosíme:

SEDEMBOLESTNÁ PANNA MÁRIA, PATRÓNKA SLOVENSKA,

ORODUJ ZA NÁS A ZA CELÚ NAŠU SLOVENSKÚ KRAJINU!

Obnovená Pieta na SC.docx

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup