Uprostred horúceho leta a oddychového času dovoleniek roku 2021 sme ako farnosť boli upozornení správou zelene mesta, že na našom pozemku, ktorý je okolo obnovenej Kaplnky Panny Márie Karmelskej na Krušovskej ulici v Topoľčanoch, sa nachádza vo svojom kmeni značne rozčesnutý veľký košatý strom. Dlhé roky rástol povedľa cesty a chodníka na danom mieste, ktorým denno-denne prechádzalo veľa ľudí i automobilov. Zrazu predstavoval veľké a nebezpečné riziko, aby snáď nespôsobil majetkovú škodu či prípadne ujmu na zdraví obyvateľov. Z tohto dôvodu sme boli upozornení, aby sa strom dal urgentne vypíliť a namiesto neho, aby sa nasadili stromy nové.

        Leto neleto, dovolenky nedovolenky - museli sme pristúpiť k urgentným administratívnym povoleniam a k bezodkladnému vypíleniu tohto stromu, čo sa nám na prelome júla a augusta 2021 aj podarilo uskutočniť. Za odstránený strom však treba aj vysadiť adekvátnu náhradu výsadbu. Po objednaní presne predpísaných druhov stromov a ich kritérií, ako do uvádza písomné rozhodnutie, sme objednali a následne zakúpili tieto už v veľkej časti vyšľachtené a vypestované stromy. A ich výsadba sa uskutočnila priamo 6. decembra 2021.
        Jedná sa o dve lipy malolisté (Tilia cordata), ktoré na tomto svojom mieste dostali priestor na svoj rast a rozkvet. Sú to teda také "svätomikulášske lipy", lebo na sv. Mikuláša boli presne vysadené. A tým naša matička zem dostala svoj osobitný ekologický darček. A topoľčianske ovzdušie, ktoré spoločne dýchame, zas dostalo nové stromy, aby sa časom aj s ostatnými starali o jej čistotu ovzdušia. Napriek tomu, že táto zmena stromov, práce s tým späté i nákup novým stromov nás stáli isté finančné prostriedky - za týmito peniazmi nebanujeme. Poslúžili totižto na zachovanie bezpečnosti frekventovanej lokality v okolí "kaplnke na smrtke" a skrášlenie nášho životného prostredia.
        Ďakujeme preto i Mestským službám Topoľčany a nášmu záhradníkovi, s ktorými sme všetky tieto spomenuté práce realizovali, za ich pomoc a ústretovú spoluprácu. Na záver už len ostáva dodať, aby tieto "národné stromy líp" našli u nás dobré prírodné podmienky pre svoj rast, rozkvet a pre svoju vegetačnú existenciu v prostredí nášho spoločného života v lokalite Topoľčian.

(DA; foto: PM)

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup