V apríli 2021 po viac mesačných administratívnych prípravách sme začali vonkajšiu obnovu kaplnky Panny Márie Karmelskej na Krušovskej ulici v Topoľčanoch. Známa je tiež pomenovaním "kaplnka na smrtke" a to z dôvodu, že dlhú dobu svojej histórie slúžila prevažne pre smútočné obrady pri rozlúčke so zosnulými. Tento svoj účel nadobudla preto, lebo okolo nej bol cintorín, ktorý siahal až po Tribečskú základú školu. Pre výstavbu nákupného účelového centra, ktoré je za kaplnkou, sa už vtedy nevyužívaný cintorín zrušil. Mnoho hrobov a náhrobných pomníkov sa buldozérmi odviezlo či časť sa nahromadila do okolia kaplnky. Odvtedy je okolo kaplnky "umelo" vytvorený kopec, pod ktorým je ešte stále veľa hrobov a pomníkov. Z úcty k týmto historickým nehnuteľnostiam boli na jar 2021 Pamiatkovým úradom SR vyhlásené obe tieto miesta, čiže kaplnka a zaniknutý cintorín za Národné kultúrne pamiatky. A v dohľadnej dobe mienime povedľa kaplnky umiestniť dvestoročný kríž z veže farského kostola spolu s jednoduchým pomníkom, ktorý by všetkým pripomínal zaniknutý cintorín.

Samotná kaplnka bola postavená v barokovom slohu v roku 1750. Pod dohľadom Pamiatkového úradu sa teda v roku 2021 postupne pracovalo na jej vonkajšej obnove. Do zeme okolo kaplnky sa zaviedlo odvodnenie z rín sakrálnej nehnuteľnosti a okolo celého objektu sa postavil múr z lomového kameňa, ktorý pochádza z kameňolomu z Krnče (ďakujeme kameňolomu za sponzorské darovanie tohto kameňa). Múrom sa chcel zastabilizovať navozený kopec okolo kaplnky a posilniť tak aj statiku sakrálnej nehnuteľnosti, ktorú sa železnými tyčami musela miestami ešte spevňovať - hlavne v oblasti rotundového zadného polkruhu stavby. Následne sa pristúpilo k celkovej obnove fasády s dodržaním postupu prác a zachovania štýlu pôvodného ríms a sokla, ktorý sa na komplet celý muroval. Najhoršie časti fasády boli tie najvrchnejšie časti štítu priečelia, kde už omietka bola úplne zvetralá a odpadavala. Podľa reálneho zistenia, pri predchádzajúcej obnove sa táto najvrchnejšia časť vôbec neobnovovala. Na vynovenú fasádu sa následne použila veľmi kvalitná fasádna farba dodaná z Brna (Česká republika), ktorá sa používa na významné historické budovy, a ktorú sme inak používali tiež pre obnove dolnej časti fasády farského kostola (v roku 2018).
Na Ružencovú Pannu Máriu (7.10.2021) sa na priečelie do výklenku nad vchodom do kaplnky umiestnila socha Karmelskej (Škapuliarskej) Panny Márie, ktorej kaplnka je od roku 1750 zasvätená. Socha sa kúpila a doviezla z Talianska a je vyrobená z umelého kararskeho mramoru. Chceli sme aj vyššiu alebo farebnejšiu sochu takejto Panny Márie, ale vyššiu sochu vhodnú umiestnenia do exteriéru sme nezohnali. V nočných hodinách bude táto socha osvetlená.
Následne na prvú novembrovú sobotu (6.11.2021) bolo na priečelie osadená ozdobná kamenná tabuľa s pozláteným textom, ktorý chce poskytnúť najdôležitejšie základné informácie. Daným týmto dňom (6.11.2021) po siedmych mesiacoch intenzívnych prác sa vonkajšia obnova kaplnky s miernou úpravou okolia úspešne skončila. Ďakujeme všetkým, ktorí milodarom, spoluprácou alebo akoukoľvek pomocou pomohli pri realizácii obnovy tento kaplnky.
Obnovu a financovanie vonkajšej kaplnky zabezpečovala Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany a to bez akejkoľvek finančnej dotácie nejakej inštitúcie. Celková obnova bola v réžii nášho farského úradu a vyžiadala si od nás značnú investíciu približne 70.000,- €. A aby sme mali renováciu z čo financovať, po schválení Biskupským úradom v Nitre a farskou radou, bol začiatkom roka predaný neperspektívny pozemok (0,4 ha) v priemyselnom parku pri Solčanoch. Bolo to vlastne podľa výpisu z katastra "chránené vtáčie územie", čiže na pozemku sa ani len tak (ak vôbec) stavať nemohlo. O pozemok mala však už niekoľko rokov eminentný záujem vedlajšia firma, ktorá v budúcnosti by chcela rozširovať svoje kapacity stavbou novej výrobnej haly. A pozemok potrebovali, len aby naplnili koeficient zelene pri tento stavbe. Čiže určenie pozemku sa v zásade meniť nebude. Takto sa nám podarilo pozemok výhodne predať a všetky financie za pozemok vložiť do tejto obnovy kaplnky. Predaj pozemku však nepokryl jej celkové náklady, pretože z financií tohto predaja farnosť musí zaplatiť štátu 19 % dane z príjmu právnickej osoby - čiže našej farnosti (čo je zhruba jedna pätina vyplatených peňazí). Pomoc v nedostatku peňazi však podali veriaci dobrodinci, ktorí menším či väčším milodarom podporili túto vonkajšiu renováciu kaplnky. Vďaka stavebnej firme za vykonané práce a všetkým dobrodincom a pomocníkom, ktorí sa do procesu tejto obnovy zapojili.
Nech obnovený vonkajšok kaplnky slúži na väčšiu česť a slávu Božiu, k úcte Panny Márie Karmelskej a k skrášleniu lokality širšieho centra Topoľčian. (DA)  

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup