Prostredníctvom dvoch autobusov a viacerých áut sme 15. septembra 2021 viacerí z našej farnosti - cez sto veriacich a rovnako naši dvaja kňazi (dekan + kaplán) i sestričky Vykupiteľky - putovali do Šaštína za Sedembolestnou Pannou Máriou a Svätým Otcom pp. Františkom. Už veľmi včasný odchod o 3.30 hod. naznačoval, že sa jedná vskutku o púť. Mnohým zúčastneným sa to mohlo zdať veľmi skoro, avšak všetci sme skorý odchod neskôr pochopili. Dopravné zápchy a kolóny áut a autobusov na cestách pred Šaštínom spôsobovali výrazné meškanie. Na šťastie, my sme všetko stihli, avšak niektoré autobusy, ktoré vyrážali z iných miest neskôr priviezli pútnikov až uprostred sv. omše na krédo.
My sme stihli pred slávením pápežskej sv. omše nasávať ešte atmosféru pútnického mariánskeho miesta a liturgického zhromaždenia, na ktorom sa zúčastnilo cez 50.000 ľudí a viac ako 700 kňazov. Pohľad na tento zhromaždený Boží ľud vzbudzoval obdiv.
Viacerí sme na fotografiách a videách zachytili, ako spontánne Svätý Otec pp. František v tradičnom papamobile prechádzal medzi ľuďmi a bol nám priam na "dosah ruky".
Slávnostná sv. omša mala vskutku grandiózny charakter, s veľkoleposťou liturgického priestoru a s doprovodom slávnostného orchestra a spevokolu. Prítomnosť šaštínskej Piety Sedembolestnej pri oltári dotváral tento slávnostný liturgický charakter sv. omše, ktorej osobne predsedal pápež František. Po jeho precítenej homílii dojímavým bolo v závere sv. omše aj darovanie zlatej ruže šaštínskej Piete a rovnako jeho záverečný príhovor, v ktorom sa poďakoval Slovensku a jeho obyvateľom za srdečné a milé prijatie. A doslovne povedal: "Všetkých vás nosím vo svojom srdci!"
Ďakujeme i my Svätému Otcovi pp. Františkovi za jeho návštevu Slovenska, ktoré veľmi významne a poeticky charakterizoval v Dóme sv. Martina v Bratislave v pondelok 13.9.2021 slovami: "Slovensko je jedna báseň." (DA)


Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup