V pondelok 8. marca 2021 sa uskutočnilo zasadnutie Farskej rady našej farnosti. Z dôvodu protiepidemiologických nariadení bolo toto zasadnutie online prostredníctvom videokonferencie.



V prvej časti pracovného rokovania sa zhodnotili práce a činnosti za uplynulý kalendárny rok 2020. V predchádzajúcom roku napriek pandémii sme uskutočnili tieto práce v našej farnosti: generálna oprava organu a kompletná výmena vykurovacieho kotla vo filiálnom kostole v Nemčiciach, úprava areálu okolo Farského kostola v Topoľčanoch vrátane renovácie kamennej sochy sv. Vendelína i obnova sôch Panny Márie Lurdskej a sv. Bernardety. Medzi obnovené sochy sa v priebehu minulého roka zaradili takisto sochy sv. Jozefa a súsošie sv. Anny s Máriou, ktoré sú vo farskom kostole. Dve naše ďalšie sochy sú ešte v ateliérskych dielňach na renovácii. Je to jednak socha Sedembolestnej Panny Márie z kaplnky na Starom cintoríne v Topoľčanoch, ktorú renovuje Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave. Jej dodanie by malo byť do konca roka, pokiaľ pandémia tento termín neposunie. A druhou je kamenná socha sv. Antona Paduánskeho, ktorej miesto je pri bočnom vchode farského kostola. Táto  socha by už mala byť zrenovovaná, avšak nakoľko umelecký kamenár je z Českej republiky, čaká sa na možnosť jeho bezproblémovej a bez karanténnej možnosti prekročenia štátnej hranice, aby sa socha mohla doviesť a nainštalovať na svoje miesto.

Druhou časťou pracovného zasadnutia Farskej rady boli viaceré záležitosti, ktoré sa týkajú tohto roka pre blaho Topoľčian i Nemčíc. Majú byť s tým spojené - po schválení Biskupským úradom v Nitre -  i práce, ktoré sú s tým späté. Farská rada sa vo veľkej miere tak zaoberala reálnou komplexnou obnovou vonkajšej fasády kaplnky Panny Márie Karmelskej na Krušovskej ulici v Topoľčanoch i potrebou opravy niektorých poškodených miest na fasáde Farského kostola v Topoľčanoch, a s tým spojenou opravou tiež kostolných rín a zvodov. Na filiálke Nemčice Farská rada prerokovala zámer vzájomnej dohody s obcou pre rozšírenie miestneho cintorína o priľahlý pozemok, ako tiež uzatvorenie možnej dohody obce Nemčice a našej farnosti o bezúhradovom poskytovaní vecí a činností, ktoré by boli vzájomne prospešné pre obe strany.

Farská rada rovnako počas zasadnutia konštatovala, že ťaživá pandemická doba je neprajná pre blaho a dobro veriacich v náboženskej i ekonomickej oblasti. A to z dôvodu pre obmedzenia a zákazov, ktoré sú nariadené. Súčasne Farská rada, na ktorej rokovaní boli online prítomní všetci jej členovia, vyjadrila nádej v zlepšenie celej situácie v blízkej dobe. Túto spoločnú prosbu vložili aj do svojich modlitieb i s potešujúcou informáciou daného dňa, že pápež František uvažuje o návšteve Slovenska v septembri tohto roku 2021.

Mediálna spolupráca

Administrátor a autor web stránky:
Ing. Vladimír Chrenko

Web stránka obsahuje fotografie od uvedených autorov i ostatných prispievateľov:
Jozef Matúš - grafik
Roman Fabík - https://www.rmcphotography.sk/
Samuel Dostál - https://www.facebook.com/samuel.dostal.art
Peter Faltys - https://www.instagram.com/peterfaltys/

ĎAKUJEME! Zavrieť okno

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Topoľčany

Nám. M. R. Štefánika 34/61
955 01 Topoľčany
E-mail: topolcany.fara@gmail.com
Tel.: 038 / 53 263 02
Nemocničný mobil: 0904 / 009 524
IČO: 34075771
DIČ: 2021306826
Číslo účtu Farnosti Topoľčany vedený v Slovenskej sporiteľni:
SK07 0900 0000 0000 3851 2757

Zavrieť okno
Open popup